Thursday 7 May 2015

Rethymno Days 2015 - Ημέρες Ρεθύμνου


The "Days of Rethymno" is a cultural event cycle and artistic creation, focusing on the history of the town center and in order to highlight the historic character and the city's cultural tradition exploiting his artistic potential. The festival is organized by the Association of Residents Old City and other entities and is held every year in April-May, Rethymnon and hosts artists from all over Greece.

Program in English (translated by google translate) 
http://goo.gl/rSTJhL


Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και με σκοπό να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και την πολιτιστική παράδοση της πόλης αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό του δυναμικό.
Το φεστιβάλ οργανώνεται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης και άλλους φορείς και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο-Μάιο, στο Ρέθυμνο και φιλοξενεί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα.

Κιόλας, από την πρώτη τους εμφάνιση, το 2012, οι γιορτές παλιάς πόλης “Ημέρες Ρεθύμνου” μπήκαν στον χάρτη των φεστιβάλ της χώρας και αναγνωρίστηκαν τόσο από το κοινό του Ρεθύμνου και της Κρήτης αλλά και αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας. Το 2013, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο Ρέθυμνο, σε ενάμιση μήνα – στα πλαίσια του φεστιβάλ – 6 εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, 19 συναυλίες και μια θεατρική παράσταση.

Φέτος, το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης “Ημέρες Ρεθύμνου 2015” απαρτίζεται από μουσική, εικαστικά, ξεναγήσεις, προβολές και βιωματικά εργαστήρια.

Η σειρά ξεναγήσεων, σχεδιασμένη για τις “Ημέρες Ρεθύμνου”, αναδεικνύει την ιστορικότητα αλλά και τη συνέχεια της Παλιάς Πόλης. Ο επισκέπτης του φεστιβάλ θα μπορέσει να περιηγηθεί στα “καντούνια και στις γρότες του Ρεθύμνου” αλλά και να επισκεφθεί σημαντικά τεκμήρια της θρησκευτικής ιστορίας της πόλης. Επίσης - στα πλαίσια της σειράς προβολών με θέμα την γαστρονομία - θα έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο, ξεκινώντας από την περίοδο της Βενετοκρατίας και φτάνοντας στα τέλη του 20ου αιώνα.
Μουσικά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί και αυτή τη χρονιά συναυλίες που απευθύνονται σε ετερόκλιτα κοινά, καλύπτοντας έτσι ένα μουσικό φάσμα από κλασική (ντουέτο “Δίαυλος), progressive και ψυχεδελική (Babel Trio), έντεχνη (Απόστολος Ρίζος) αλλά και παραδοσιακή μουσική (Amma).
Τέλος, στο πλαίσιο της εικαστικής δημιουργίας, οι “Ημέρες Ρεθύμνου” φιλοξενούν πέντε αριστούχους απόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών που δημιουργούν με τη Τέχνη του βίντεο.

Ο κύκλος εκδηλώσεων "ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2015" τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους παρακάτω φορείς: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελέυθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.05
Παρουσίαση ηλεκτρονικής μουσικής / Τζαμί Καρά Μουσά Πασά / 19:30-23:30
ΤΡΙΤΗ 12.05
Συναυλία κλασσικής μουσικής με το ντουέτο «Δίαυλος», (Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Γιώργος Θεοδωρόπουλος) και την σύμπραξη του Δημήτρη Σιδερή και της mezzosoprano Διαμάντη Κριτσωτάκη / Φορτέτσα - Δίδυμα Κτήρια, 21:15
ΤΕΤΑΡΤΗ 13.05
Ξενάγηση: Κωνσταντίνος Γιαπιτσόγλου, “Χώροι λατρείας στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου” / Αφετηρία: Μεγάλη Πόρτα / 18:30
ΠΕΜΠΤΗ 14.05
Συναυλία με το συγκρότημα «Babel» (Δημήτρης Σιδερής, Γιώργος Ζαμπακάς, Μιχάλης Αυλωνίτης) / Φορτέτσα, Ναός Αγίων Θεοδώρων / 21:15
ΣΑΒΒΑΤΟ 16.05
Προβολή ταινίας: Eat Drink Man Woman (1994) - Μπουφές από το εστιατόριο «Πηγάδι» / Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου / 20:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 17.05
Ξενάγηση: Στρατιδάκης Χάρης, «Αναζητώντας την Αναγέννηση στα καντούνια και στις γρότες του Ρεθύμνου» (10.00 με αφετηρία την πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη) και προβολή διαφανειών στο Λαογραφικό Μουσείο (12.00)
ΔΕΥΤΕΡΑ 18.05
“Minimals”, συναυλία του Απόστολου Ρίζου, με το Θοδωρή Κουέλη / Πλατεία Μητροπόλης, 21:15
ΤΕΤΑΡΤΗ 20.05
Συναυλία με το ντουέτο «AmmA» (Πρόδρομος Καραδελόγλου και Κώστας Κεχράκος) / Τζαμί Καρά – Μουσά, 21:15
ΠΕΜΠΤΗ 21.05
Προβολή ταινιών βίντεο Αρτ / Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, 19:30
ΣΑΒΒΑΤΟ 23.05
Προβολή ταινίας «Ο Ρατατούη» και βιωματικό εργαστήριο «Το πρόγευμα στην Κρήτη για παιδιά και ενήλικες» / Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου / 09:30
Ξενάγηση: Στρατιδάκης Χάρης, «Ανιχνεύοντας την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο» (19.00 με αφετηρία το Δημοτικό Κήπο) και σχετική προβολή διαφανειών στο Λαογραφικό Μουσείο - Μπουφές από το εστιατόριο «Veneto»
ΚΥΡΙΑΚΗ 24.05
Προβολή ταινίας : Soul Kitchen (Fatih Akin , 2009) - Μπουφές από το εστιατόριο «ΑΥΛΗ»/ Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου / 20:30
ΔΕΥΤΕΡΑ 25.05
Προβολή ταινίας: The Hundred-Foot Journey (2014) - Μπουφές από το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής / Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου / 20:30



No comments:

Post a Comment